Vi elsker solen. Og samtidig frygter vi den også lidt. Hvis du har det sådan, så vær ganske rolig. I denne artikel vil jeg guide dig igennem alt, hvad du bør vide om at passe på din hud i sommersolen.
Om du vælger at nyde den skønne sommersol på terassen med et glas køligt hvidvin i hånden, eller om du rejser mod varmere himmelstrøg og hvide sandstrande med turkisblåt vand, så er denne guide relevant for dig.
For solen er lig med glæde og nydelse, så længe du blot ved, hvordan du passer på din hud. Det fortæller jeg dig her i den store guide om solcreme, solens stråler og om, hvordan du passer bedst på din hud i solen….
Du har helt sikkert hørt og læst om UV-stråler. Og at de er skadelige for din hud. Men der er stor forskel på de forskellige typer af UV-stråler: UVA, UVB og UVC. Og hvordan de påvirker din hud.
Din hud bliver altså påvirket af disse tre UV-stråler (UVA, UVB og UVC) i forskellig grad. Husk på, at solen ikke kun er skadelig. Hvis du tænker dig om, vil din hud kunne fungere rigtig godt med denne påvirkning. Det kræver viden om, hvordan solen påvirker din hud.
Når din hud bliver udsat for meget sollys, vil den reagere ved at rødme. Sollyset aktiverer nemlig nogle celler, der hedder melanocytter. Melanocytterne producerer farvestoffetmelanin. Melanin giver dig også den solbrune hud og fungerer faktisk som beskyttelse mod solens UV-stråler.
Forestil dig, at melanocytterne slår sine mørke parasoller (melaninen) op. Disse parasoller beskytter det arvemateriale, der ligger længere nede i det syvende hudlag. Melaninen bliver efterhånden afstødt fra huden, og stopper du med at opholde dig i solen, vil du vende tilbage til din normale, blege hudfarve. Så længe melanocytterne bliver ved med at producere melanin, så længe forbliver du solbrun og beskyttet af hudens egen solbeskyttelse.
Så vi vil altså rigtig gerne have melanin i huden. Vi skal blot vænne huden til solen langsomt, da vi så hjælper huden med til at beskytte sig selv bedre.
Men det er solskoldninger ikke. Derfor er det vigtigt, at du ikke udsætter din hud for så meget sol, at du bliver skoldet. Men gradvist hjælper huden med til at slå de mørke parasoller op, der beskytter arvematerialet længere nede i det syvende hudlag.
Solskoldning er en førstegradsforbrænding, hvor huden bliver skadet. Jo flere gange du er blevet solskoldet, jo større risiko er der for at udvikle hudkræft, da arvematerialet bliver ødelagt.
Så hvordan nyder du solen og får de fantastiske d-vitaminer på en sikker og lækker måde?
Solen er vores ven. Og gør så meget godt. Blandt andet ved at hjælpe din krop med at producere D-vitamin.
D-vitamin er vigtigt, for at kroppen kan optage mineralerne calcium og fosfor, for opbygning af knogler og tænder og for musklerne. D-vitamin sikrer også den rigtige balance i immunsystemet og menes knyttet til kroppens generelle energiniveau og humøret samt blodsukkerreguleringen. Med andre ord: Vi har brug for d-vitamin.
Her i Danmark får vi ikke sol nok året rundt til at få dækket vores behov for d-vitamin. Der anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man får sit d-vitamin gennem en solbevidst adfærd i sommerhalvåret og gennem kosten. Det betyder altså også, at du skal huske at nyde solen og gøre god gavn af de skønne solskinstimer. Og supplere med d-vitaminer i kosten, når det er nødvendigt. Du får tilført d-vitaminer, når du blandt andet spiser fede fisk, lever og kød.
Hvis du vil nyde solen og booste din krop med de fantastiske d-vitaminer, så nyd for eksempel solen i kortere tidsrum på en solrig formiddag, gå en tur i aftensolen eller tilbring dagen på terassen i skyggen (for ja, selv i skyggen får du dækket dit behov for d-vitamin om sommeren).
Når du vil ud at nyde solen i længere tid, er det en god ide at bruge en god solcreme. Men hvordan vælger du det rigtige solfilter, og gælder det bare om at bruge en solcreme med så høj faktor som muligt? Det vil jeg svare på nu.
Når du skal vælge solcreme, er det ikke ligegyldigt, hvilket solfilter din solcreme indeholder. Der findes de kemiske solfiltre og de fysiske filtre.
De fysiske solfiltre, refleksionsfiltre, virker på den simple måde, at det lægger en barriere på huden, der kaster solens farlige stråler tilbage. Det fysiske solfilter trænger derfor ikke ind i huden, men fungerer som en hinde ovenpå huden.
De kemiske solfiltre, absorberingssfiltre, trænger ind i overhuden. Her opsuger den solens farlige stråler, så de ikke kommer længere ind i huden. Problemet med de kemiske solfiltre er, at de kan fremkalde allergier som:
Når du vælger solcreme, er det derfor vigtigt, at du er opmærksom på, om der er kemiske solfiltre i din solcreme.
Hvis du er en af dem, der går rundt og tror, at faktor 30 beskytter dig dobbelt så godt, så er du ikke den eneste. Undersøgelser har vist, at en faktor 15 stopper 93 % af solens UV-stråler ifølge Kræftens Bekæmpelse. En solcreme med faktor 30 stopper kun 3 % mere af solens UV stråler. Kilde: Kræftens bekæmpelse
Man kan derfor ikke sige, at en solcreme med faktor 30 er dobbelt så god som en solcreme med faktor 15. Til gengæld kan du med en faktor 30 opholde dig i solen 30 gange så lang tid som uden solcreme.
Uanset din solfaktor skal du stadig være opmærksom på solen ved middagstid og opholde dig i skyggen mellem kl. 12 og 15. Sundhedsstyrelsens solråd: Siesta, solcreme og solhat er nogle gode huskeregler, du bør følge. Og husk på, at du også får d-vitaminer af at nyde en god bog og et glas koldt iste i skyggen.
Når du rejser syd på og skal tilbringe en skøn ferie på steder, hvor solens stråler er stærkere, er du måske også tilbøjelig til at fordoble solfaktoren i din solcreme. Men husk på, at du ikke bliver beskyttet dobbelt så godt.
Derfor er det en god tommelfingerregel, når du rejser sydpå, blot at bruge mere solcreme og at smøre dig ind noget oftere. Vær opmærksom på, når du opholder dig i vandet, at du sørger for at smøre dig ind, når du er blevet tør igen. På den måde opretholder du en god beskyttelse i din hud – og husk på, at en faktor 15 stopper 93,3 % af solens UV-stråler.
Vil du have en liste over de 5 solprodukter, jeg personligt anbefaler, og se, hvor du kan købe dem online allerede i dag? Listen med de 5 anbefalede solprodukter er lige her.
Der er ingen af os, der ønsker pigmentpletter. Og den gode nyhed er, at vi kan gøre rigtigt meget for at undgå dem.
Pigmentpletter er uensartede lokale koncentrationer af melanin og ses som mørke pletter på huden. Melanin er det farvestof, der bliver produceret i huden, når sollyset rammer os.
Når vi får pigmentpletter, er det, fordi vores hud reagerer uens på sollyset.
En forkert påføring af solcreme kan være skyld i pigmentpletter. Og faktisk vil brug af en for høj solfaktor give større risiko for pigmentpletter, hvis du ikke er meget omhyggelig med at smøre den jævnt ud.
Det lyder måske skørt, at brug af solcreme kan være skyld i pigmentpletter. Men forklaringen er, at din hud er beskyttet uens, og der, hvor laget af solcreme er tyndest, vil din hud også være dårligere beskyttet, og derfor vil huden producere mere melanin i dette område.
Sørg derfor for at være meget omhyggelig, når du smører solcreme på, og vælg en solcreme, der er let at påføre, så du får et jævnt lag af solcreme.
Hvis du bruger hudplejeprodukter med frugtsyre (AHA), skal du være ekstra opmærksom på din hud i solen.
AHA er en samlet betegnelse for en række organiske syrer. Disse syrer fjerner det øverste døde lag hornceller ved at opløse disse, og også limen, der binder disse celler sammen. Resultatet er en glattere, yngre og sundere hud. Din hud bliver dog også mere følsom, når du bruger cremer med frugtsyre. Og du øger risikoen for pigmentpletter, når solens UV-stråler rammer din hud.
Problemet bliver ofte værre, hvis du vælger et produkt med både AHA og solfaktor i, da det kan være meget svært at fordele produktet jævnt i hele ansigtet. En ujævn fordeling af solcreme kombineret med en mere solfølsom hud øger risikoen for pigmentpletter.
Det er derfor en rigtig god ide ikke at bruge produkter med AHA, når du skal tilbringe tid i solen.
Intet slår den danske sommer, når den viser sig fra sin pæne side. Så ud i klipklapperne og få lidt sol på næsen, når du har muligheden.
Så længe du tager dine forholdsregler og vælger en god solcreme med en fornuftig solfaktor og påfører den omhyggeligt og i et jævnt lag, så er du godt dækket ind.
Og husk på, at solen er kilde til de gode d-vitaminer og godt humør. Og det har vi brug for.
Kh.
Jeanette Eggert
Videnskab.dk – DMI.dk – Ecolabel.dk – Netdoktor – Cancer.dk
Dæk grå hår. Hører du til dem, der farver din bund selv, så se hvordan du sikrer dig et flot resultatet (selv med hårfarve fra supermarkedet) Jeg viser dig her, hvordan du kan gøre det lidt lettere for dig selv, når du nu står og skal dække de grå hår derhjemme, jeg viser dig hvordan du […]
Effektiv lusekur der virker. Vi har fået lus herhjemme. Og i første omgang har vi forsøgt bare med en almindelig lusekam og balsam. Men vi har ikke fået bugt med de kære kryb endnu, så jeg googlede lidt og fandt et tip fra Charlotte Højlund fra TV2, og det vil jeg rigtigt gerne også dele […]